• NET %30 İNDİRİM VE DAHA FAZLASI!
  • SAAT 17:00'A KADAR VERİLEN TÜM SİPARİŞLER AYNI GÜN KARGODA!

Bel Ölçüsü Nedir?

2024-06-11

Sağlıklı yaşam kriterlerine zaman ayıramadığımız durumlarda, kalça, basen, bel ölçüsü de değişir. Hatta bel bölgesi vücudun diğer bölgelerine göre kilo kayıplarından ve yağlanmalardan yüksek oranda etkilenir. Gardolabınızı yenilemek veya yeni kıyafetler eklemek istediğinizde, mutlaka bel, kalça, göğüs, boy gibi ölçülere ihtiyaç duyarsınız. 
Bel, kalça kemiği ile göğüs kafesi arasında kalan kısımdır. Göbek deliğini baz alınarak vücut çevrelenirse, bel bölümünün ölçüsü alınır. Standart koşullarda nasıl ki kalça ölçüsü alınırken, kalçanın en geniş yeri değerlendirmeye alınıyorsa, bel bölgesinin ölçümünde de bel kısmının en ince yeri değerlendirmeye alınır.

Bel Ölçüsü Nasıl Alınır?

Standart beden ölçülerinde her ne kadar bel ölçüsünün alınmasında, belin en ince kısmı ölçülse de, bazı durumlarda göbek yağlanmasına bağlı olarak ölçülmesi gereken kısım, diğer bölümlerden daha kalın olabilir. 
Bu gibi durumlarda mezura başlangıç noktası göbek deliğinin hemen altında sabitlenir. Mezuranın diğer ucu bel çevresinden dolaştırılarak başlangıç noktasında birleştirilir. Herhangi bir yanılma payını göz önünde bulundurarak, bu kısmın birkaç defa tekrarlanması ve ölçümler sırasında aynı sonucu ulaşılması amaçlanmalıdır.

Evde Bel Ölçüsü Nasıl Alınır?

Hazır giyim ürün tercih ediyorsanız, mağaza koşullarında birkaç deneme ile bedeninize uygun giyseler bulmanız mümkün. Giysi alımlarında mesafeli satış noktalarını tercih edenler ise, diğer beden ölçüleri ile birlikte bel kısmının da ölçüsünden faydalanmalıdırlar. Ev ortamına bel ölçüsünün alınması için, bir boy aynası, bir mezura yeterlidir. 
Mezurayı bel kısmına temas edecek şekilde göbek deliğinin altında konumlandırın. Belinizi saracak şekilde mezurayı dolandırarak tekrar başlangıç noktasına gelin. Mezuranın birleşim noktasında gösterdiği cm cinsinden ölçü değeri, belinizin ölçüsü olacaktır. 
Bunu birkaç defa tekrarlamanız da fayda vardır. Doğru ölçünün alınabilmesi için, dizler birleşik, ayaklar hafif aralıklı ve vücut dik pozisyonda olmalıdır. Yürüme sorunu olan kişiler, bu işlemleri sandalyeye dik konumda oturarak gerçekleştirebilirler.

Bel Ölçüsü Nasıl Kullanılır?

Kişiye özel dikim atölyelerinde bel, kalça, göğüs gibi vücut ölçüler terzi tarafından değerlendirildiği için, kullanıcının bu türden ölçüler almasına ihtiyaç duyulmaz. Hatta bu türden ölçüler alınırken pekte dikkat etmeyiz. 
Çünkü terzi ölçüleri ve gerekli payları tasarlayarak giysiye aktarır. Hatta bunun için birkaç prova da isteyebilir. Hazır giyim ürünlerde de benzer yöntem kullanılır. Ancak satış noktası müşterinin ölçülerini bilmediği için, çeşitli beden ölçülerine göre üretimi gerçekleştirir. Uygun ürün tercihinde bulunmak için de, müşterinin beden ölçüsünü bilmesi gerekir. 
Bel ölçüsüyle bedeni belirlemek için;

  • Bel çevresi 61-63 veya 64-66 olduğu durumlarda, göğüs çevresi 74-77 veya 78-81 cm ise, beden 32 veya 34 olabilir.
  • Bel çevresi 67-70 ile 71-74 cm aralığında, göğüs 82-85 veya 86-89 cm aralığında olduğu durumlarda beden 36-38 olabilir.
  • Bel çevresi 75-78 ile 79-82 cm aralığında, göğüs çevresi 90-93 ile 94-97 cm aralığında olduğu durumlarda, beden ölçüsü 40 ile 42 olabilir.

Türünden değerlendirmeler yapılır. Bu türden ürün bilgileri genellikle, online satış noktasının giyecek özelliklerinde yer alır.

Bel ve Beden Ölçülerinde Kadın Erkek Farklılıkları

Çocuk giyiminde yaş gruplarına göre bel ve beden ölçüleri farklılık oluşturabileceği gibi, kadın ve erkek bel ölçüleri de giysilerde farklılık oluşturur. Kadın bel ölçüsünün hazır giyimdeki karşılığı W ile değerlendirilir. W 24 değeri de, bel ölçüsünün 53-56 cm aralığında olabileceğini gösterir. Bu türden farklılıkları elbise ve pantolon gibi giysi türlerinde de görmek mümkündür.